Orta Reklam

Ahlak Felsefesinin Konusu

18 Şubat 2014 Salı AhmetZekiTasgar Tarafından Yazılmıştır.

Ahlak Felsefesinin Konusu

1. Ahlak felsefesi, insan eylemlerini ve bu eylemlerin dayandığı ilkeleri konu alan felsefi disiplindir. 

2. Ahlak felsefesi; ahlak alanında hakim olan ilkeleri, "iyi"nin ve "kötü"nün ne olduğunu, ahlaklılığın ne anlama geldiğini sorgular. 

3. Ahlak felsefesi, ahlak hayatı üzerinde sistemli bir biçimde düşünme ve soruşturmadır.
 
4. Her bilgi dalının kendine özgü kavramları ve özel terimleri vardır. Ahlak felsefesinin de "iyi", "kötü", "özgürlük", "erdem", "sorumluluk", "vicdan", "ahlak yasası", "ahlaki karar", "ahlaki eylem" gibi kendine özgü kavramları vardır. 

Genel Hatlarıyla Ahlak Felsefesi
 

Ahlak felsefesinin temel kavramları nelerdir?Sokrates ve ahlak felsefesi 
Yargı, değer yargıları, ahlaki yargılar ve din yargılarıPlaton ve ahlak felsefesi 
Erdem ile yaşamın ilişkisiFarabi ve ahlak felsefesi 
Ahlak felsefesinin temel soruları nelerdir?Spinoza ve ahlak felsefesi 
Bazı filozofların ahlak anlayışlarıAhlak felsefesinin temel kavramları 
Immanuel Kant ve ödev ahlakıAhlaka dair felsefi yaklaşımlar 
Immanuel Kant'ın ahlak felsefesi  
Özetle Ahlak Felsefesi
Ahlak (moral), birey ve toplum tarafından benimsenmiş, insan yaşamına yön veren kurallar topluluğudur. Bunların bir toplumsal olgu olarak yaşanmasına ahlaklılık (moralite) denir. Ahlak kuralları, bir kişi, grup ya da toplum için belirli bir zamanda ve yerde geçerli olan değer yargılarıdır. Ahlak kuralları öznel ve görecelidir.

Ahlak ve ahlak felsefesi (etik) birbirinden farklı kavramlardır. Etik, ahlakı felsefi açıdan inceleyen ve açıklayan felsefi disiplindir. Ahlakın ne olduğunu, ahlakı davranışın nasıl oluştuğunu, iyi ve kötü davranışların nedenini inceler. Yani etik, insan davranışlarının ahlaki özünü ve yapısını inceler.

Ahlak olgusal ve tarihsel olarak yaşanan bir şeyken etik, bu olguya yönelen felsefi disiplinin adıdır. Yani ahlak iyi ve kötü davranışların pratikteki değeri, etik ise iyi ve kötü davranışın teorisi şeklinde tanımlanır.

Etiğin görevi, herhangi bir türde ahlak geliştirmek ve bu ahlaka uyulmasını öğütlemek değil; tersine, ahlaki olgular hakkında genel bir görüş elde etmektir.

0 yorum: