Soy gazlar;
Periyodik tablonun VIII A grubunu oluşturan, tümü tek atomlu ve renksiz gaz halinde bulunan elementlerdir.
En dış yörüngeleri elektronlarla tamamen dolu olduğu için son derece kararlıdırlar ve tepkimelere eğilimleri de çok düşüktür. Bu davranışları nedeniyle de "soy gaz" adını almışlardır. Atmosferde bulunurlar ve sıvı havanın damıtılmasıyla elde edilirler.Normal koşullarda gaz halinde bulunur.Erime kaynama noktaları çok düşüktür.Helyumun kaynama noktası tüm elementlerden daha düşüktür ve -269o C 'de gaz halinde kalabilen tek elementtir.He’ un donma sıcaklığı (-272o C dir)Erime ve kaynama noktaları, grupta yukarıdan aşağıya gidildikçe yükselir.Doğada element halinde bulunurlar Bu sebeple dondurucu gaz olarak bilinirler.
Soy gazlar ,metallerle, ametallerle ve birbirleriyle bileşik oluşturmaz. Kararlı bir yapıya sahiptir. Ancak özel şartlarda bazı soy gazların bileşikleri elde edilmiştir. ( XeF6, XeF2, XeO3, XeOF4, XeOF2, Krf4 bileşikleri gibi)
İlk keşfedilen soygaz, hidrojenden sonra en hafif element olan helyumdur.Soy gazlar Helyum (He) ,Neon (Ne), Argon (Ar) , Kripton (Kr), Xenon (Xe) , Radon (Rn) dur. Radon çekirdeği dayanıksız olan, radyoaktif bir elementtir.
Soy Gazlar
1 Mart 2014 Cumartesi AhmetZekiTasgar Tarafından Yazılmıştır.
0 yorum: